Leaving Marquesaöarna and sailing to Tuamotuöarna

After a bit hassle with the Esta application we finally got it to work and could get back to the boat and hoist the anchor at 11 a clock. Some of our Arc boats went out at the same time but just to go to an other bay on the island. We was the only one sailing to Tuamotos.

We had a good sailing. Doing 7 knots with the spinnaker up. I am so glad that we have Chris onboard. Specially now when I still have so much pain in my tailbone. It is hard to find a way to sit with no pressure on it, stand up can also be painful and even turning in bed is. Hope it will be better in a few days.

Just befor dinner time Chris says look there are dolphins here. This time they stayed around the boat for 30 minutes. We do think it was around 50 of them. It was so great to have them around the boat and I did get a good video when one of the jumped. What a great ending of our first sailing day. Next thing will be to catch a fish. The fishing stick and New is fixed after some shopping in Nuku Hiva .

We took three hours shift from 19.00 to 07.00. That means that one have to do 2 shifts one night. I took the first one and hope that we will be there before the forth night. It was a lovely night filled with lots of stars and the moon shining bright. So this time I was awake during sun set and sunrise. I do enjoy them very much

I had Edgar laying up in the cockpit on the first shift since he was not feeling good. First he tought he was getting seasick and then his stomach started to ache. Don’t know if he had gotten some bad food or what. Once again happy that it is not only me and Edgar on the boat.

Day two and we still have the spinnaker up and doing 7 kn. Since it is quit calm I decided to fill the freezer with some cinnamon buns and bread. Maybe not the best idea to bake in this heat but it is worth it afterwards.

The wind changed so Edgar and Chris went up and change the sail and took out the spinnaker boom on the starboard side. According to the weather institute we was not going to have much wind

My night was was between 01.00-04.00. It was a good sailing but we was going a bit to much north. In the morning the guys took of the bom and we could take the right course straight to Raroia. Now we only have 30 hours to be there in time so we could get in to the reef due to sight and current. So far so good. Keeping a speed between 6.5-7,2. The fishing gear is in the water and after an hour we see a lot of birds flying around and some fish jumping and it took 15 min and we hear bang. Our fishing line went of. Good that we bought two new tassels. Chris made a new ending so let’s see if we can catch a fish….

The ocean is big and we don’t see any ships often but suddenly there is one huge container ship coming in to our plotter and it is quite close but has a speed almost triple ours so we could follow our run line and not need to change course.

The weather forecast was right this time the wind dropped around 15.00 so we had to put on the engine to be able to keep our timetable. Now the watch is easier so the guys plays backgammon on the iPad.

The fishing went not well. We did get one on the hook but the line went of. No it is time to get a new roll and line that is much stronger so we can get some fish.

We arrive just after lunch early to Raroia and greets bye dolphins on the way in. It was a bit tricky but the captain did a great job. We anchored just outside the village and it was only us here so far.

Hugs Eva

Författare: saphirafstockholm

Saphir af Stockholm is our boat that will take us around the world

En tanke på “Leaving Marquesaöarna and sailing to Tuamotuöarna”

 1. Härligt läsning – så spännande och roligt att följa er! Synd att vi inte hann prata mer än det lilla igår på flygplatsen . Förstår att det varit fullbokade dagar när vi var hemma , och vi har haft fullt upp och helt glömt datumen för er returresa.
  Jag tänkte på er den 26/4 – Så otroligt trist och ledsamt att Ingrid inte är med oss mer 😢 , hon är en av de mest fantastiska personer jag någonsin träffat ❤️ Jag hoppas att ni fick ett fint avsked och det verkar på fotona som begravningen var ljus och vacker .

  Ang . Anne – jag glömde nog berätta att Stefan och Veronica som hon ska starta detta nya företag med har drivit Mogio i Helsingborg i 12 år med tröttnat på pendla och har nu sålt företaget och Stefan jobbar idag centralt för Mogio och hjälper både butiken i Helsingborg och Halmstad , men de vill nu öppna själva i Halmstad ( inte franchisetagare mer) men med Annes kunskaper och Textilias namn , men det blir ett annat koncept när gäller gardiner , med allt på slips och ingen sömnad i butiken. Anne tar med sy- maskinerna hon använder idag men hon ska inte sy några stora jobb ev bara mindre .

  Vi har nu två dagar till att tömma och städa, igår blev vi av med lite mer möbler som jag lagt ut på FB . Många skrev igår kväll och ville bjuda över och hämta 😅 tydligen har vi lagt ut allt för billigt – men har bara svarat – det är först till kvarn som gäller – så förhoppningsvis blir vi av med resten idag ! Får hjälp av några av våra grannpojkar idag men att lyfta och slänga i containern.
  Det har varit slitsamma men ändå mysiga dagar när jag varit i Textilia med roliga möten med gamla kunder och även kompisar som kommer in och handlar med också bara önskade henne lycka till ! Tror inte det kommer att bli samma sociala inrättning i det nya företaget. Men där finns en helt annan planering – tror det blir bra för Anne 🙏
  Men hon behöver en veckas paus nu och vila – besöka naprapat – hon kan bara gå långsamt nästan inte stå – har så ont i ryggen ! Så rädd att hon ska blir riktigt dålig 😱

  Själva håller vi på att planera att renovera tvättstuga – äntligen
  Byggfirman börjar i månadsskiftet maj – juni med att byta och göra om altandörren och fönstret i köket och sedan tvättstugan🤩🥰❤️
  Var rädda om er
  Stor kram ❤️

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: